Mennyire vagyunk fáradtak?

Életvitelünk és kultúránk sokszor megköveteli, hogy lemondjunk az alvásról. Ennek következtében különböző alvászavarok alakulhatnak ki.


Az alvászavarok – mint pl. az insomnia, rémálmok és más alvászavarok – ismert jelenségei korunknak. Főleg azoknak a modern kultúráknak, amelyeket már rég nem a napszakok irányítanak, mivel már nem függenek a természetes fénytől. Az áldott villanyáram, amely elhozta világunknak a mesterséges fényt, feltalálása óta sok millió ember életvitelét és időrendjét befolyásolja. A fény lehetővé teszi a munkát a nap 24 órájában, ami nagyon jó hír az ipar számára, viszont kevésbé jó hír a foglalkoztatottaknak. A legtöbb alvászavar a biológiai óra zavarából ered. A mesterségesen meghosszabított napok és az ettől megrövidült éjszakák, a versengő életvitel hozták magukkal a nemkívánatos mellékhatást is: az alvás elmaradozását. Más elemek is hozzájárulnak még a teljes képhez, mint pl. a technológiai újdonságok: a számítógép, az internet, a televízió, amik szintén kísértésbe visznek, hiszen lekötik. Bár az utóbbi néhány ezer év alatt a világ sokat változott, az emberi test alvási szükséglete ugyanaz maradt.

Bár a világ nagyon komoly változásokon esett át az elmúlt néhány ezer év alatt, testünk nem változott. Ugyanannyi mennyiségű alvásra van szüksége a létezéshez, mint korábban. Akárhogy is vesszük, az alváshiány, mint központi tényező, mindenképpen befolyásolja életvitelünket, életminőségünket, hangulatunkat, lelkiállapotunkat,  munkaképességünket, teljesítményünket és nem utolsó sorban általános vitalitásunkat.

Testünk jelzései

Nagyon sokszor nem vesszük figyelembe testünk azon jelzéseit, amelyek azt próbálják velünk közölni, hogy lassan erőnk végéhez érünk. Amikor nehezünkre esik nyitva tartani a szemünk, felemelni a fejünk, folytonosan ásítunk és dörzsöljük szemünket, testünk fáradtságot jelez..Ezek az elkövetkező katasztrófa jelei. Minden évben több százezren vesztik életüket autóbalesetekben vagy munkahelyi balesetekben, amit a fáradtság és az ezzel járó figyelmetlenség
okoz. Kevésbé súlyos esetekben a fáradtság "csak" az egészségi állapotunk romlását okozza, megkönnyíti különböző betegségek kialakulását, a megfázástól, influenzától, gyulladásos betegségektől kezdve egészen másfajta, sokkal komolyabb betegségekig, mint a cukorbetegség, túlsúly és különböző szívbetegségek. Már a legkisebb alváshiány jelei is érezhetőek: fej-, has- és torokfájás megjelenése árulkodik róla. Lelkiállapotunkban is
érezhetőek az alváshiány hatásai: hangulati ingadozások és különböző lelki problémák megjelenése is jellemző pl: depresszió, különböző szorongások, döntésképtelenség és az összpontosítás hiánya. Bár az alvás fontossága egyre inkább köztudatba kerül, sokan közülünk még mindig azt képzelik, rá tudják "szoktatni" testüket a kevesebb alvásra. Ez egy teljesen téves elképzelés. Végül is az eredmény mindig ugyanaz lesz: fáradtság és működésképtelenség.

A fáradtság fénylő jele

Az alváshiány okozta problémákat megelőzhetjük, ha hallgatunk testünk jelzéseire. A fáradtság legjobban észrevehető jele a sűrű ásítás. Az ásítás egy ragályos jelenség, mely képes számtalan egymásutáni ásítást vonzani maga után. Mi okozza ezt? Az ásítás egy reflex, ami közben nagy mennyiségű levegőt lélegzünk be, majd lassan ki. Ennek fiziológiai okozója a szervezetben felgyülemlett szén-dioxid és az alacsony véroxigén szint. A fáradt ember felületesebben lélegzik, mivel nincs elég energiája a mélyebb légzéshez, ez vezet a vér alacsony oxigén koncentrációjához. Ekkor lép színre az ásítási reflex. Az agy jelet küld a testnek, és a reakció nem is késik sokat: nagy ásítás következik, ami tulajdonképpen egy nagy lélegzetvétel, ezzel csökkentve valamelyest az oxigénhiányt. Ha álmosak vagyunk, feküdjünk le, pihenjünk, és aludjunk ki magunkat, példul ilyen matracokon. Ne csapjuk be a szervezetünket.

A tartozás "megfizetése"

Amikor alváshiányban szenvedünk, a testünk pótolni akarja a hiányt. Vizsgaidőszak végén az egyetemi hallgatók, kiképzés alatt lévő katonák vagy az átlagos emberek bármilyen más megerőltető és alváshiányt okozó tevékenység után kialusszák magukat. Nagyon sokszor az az érzésünk, hogy az ilyen ébredés után még fáradtabbak vagyunk. Más szóval "túlaludtuk" magunkat. Létezik vajon az, hogy túl sokat alszunk? Úgy tűnik, erre a kérdésre nemleges a válasz, hiszen a napi szükségletnél többet semmiképp sem tudunk aludni. Az alváshiány ténylegesen érezhető, ezért hajlamosak vagyunk egy pár megrövidített éjszaka után "egy nagyot" aludni. A hiányt nem lehet egy alkalommal pótolni, ezért nem érjük el a várt frissességérzetet egy-egy ilyen "nagy alvás" után. Testünk elárulja nekünk azt, hogy mire is van pontosan szüksége; ha fáradtan ébredtünk, több mint valószínű, hogy nem pótoltuk teljesen lemaradásunkat, és még több alvásra van szükségünk.

A Cardo ezeket a termékeket kínálja a minőségi alváshoz: 


Kapcsolódó cikkek:Vissza az Egészséges Alvás oldalra

Tovább a következő cikkre